A HALLÁSRÓL

A hallás az egyik legfontosabb kommunikációs eszközünk. Hiánya vagy csökkenése kihat az emberi szervezet teljes működésére és az érintett személy életminőségére. A hallás folyamatának megértéséhez tudnunk kell, hogyan működik az emberi fül. A hallószerv, a fül a fizikai hangingereket elektromos jelekké alakítja, melyek a hallópályákon az agyi központokba vezetődnek, ahol hangérzetté alakulnak.


A hanghullámok a hallójáraton keresztül a dobhártyát megrezegtetik. Ez a rezgés a hallócsontláncolat ( kalapács, üllő, kengyel ) segítségével a belső fülbe, a csigába jut. A rezgések ingerületté alakulnak a csigában található Corti-szervben, ahonnan az idegi jeleket a hallóideg közvetíti az agy hallóközpontjába. Ezután a hangok tudatos érzékletté alakulnak. A dekódolt jelek érzetté alakulnak, felfogjuk azokat, és újabb agyi területek bekapcsolódásával, beszéddel vagy cselekvéssel válaszolunk rájuk.

A HALLÁSCSÖKKENÉS OKAI


A HALLÁSCSÖKKENÉS KIALAKULÁSA

Ha a hallószerv valamelyik részének működése zavart szenved, és a hangfeldolgozás hibás vagy nem működik, így jön létre a nagyothallás. A hallásunk romlásával, az életminőségünk is nagymértékben romlik. A halláscsökkenés fokozatosan, szinte észrevétlenül alakul ki, egyre tompábban halljuk a mindennapi élet hangjait, a zajok is csendesebbé válnak, ami talán kedvező, de egyben veszélyes is. Elhalkulnak a madarak élénk hangjai, a családtagok kacaja, a színházi előadás összemosódik. Egyre többször kell vissza kérdeznünk egy-egy mondatnál, egyre több lesz a félre értés, mindezek által egyre inkább elszigetelődünk a szeretteinktől, a környezetünktől, és visszahúzódó személyiséggé válunk.

A HALLÁSCSÖKKENÉS FAJTÁI

A lehetséges kezelés megválasztása szempontjából fontos megállapítani a zavar helyét. Ezt szakember segítségével lehet diagnosztizálni. Amennyiben a hangvezető rendszerben van a hiba, akkor vezetéses halláscsökkenésről, ha a belső fültől az agyig lép fel a károsodás, akkor idegi halláscsökkenésről beszélünk. Amennyiben a fent említett mindkét terület is érintett, akkor kevert típusú halláscsökkenés áll fenn. A halláscsökkenés lehet veleszületett vagy szerzett.

HOZZÁTARTOZÓKNAK

A családtagoknak, az érintetthez közel álló személyeknek nagy szerepük lehet abban, hogy bátorítsák és segítséget nyújtsanak az első lépések megtételéhez, hogy szerettük hallásproblémáján mielőbb segíteni lehessen.Rólunk

Mai rohanó világunkban egyre inkább vágyunk egy olyan helyre, ahol a hétköznapok problémái és negatív hatásai nem érhetnek el minket. Egy helyre, ahol figyelnek ránk, ahol minden tekintetben fontosak vagyunk!

A Borostyán Gyógyközpont céljául tűzte ki, hogy az Ön igényeit maximálisan kielégítse, legyen akár a gyógyközpontba betérő vásárló, vagy a magánrendelések egyikére érkező páciens. Szakértő kollégáink és a szakmailag is elismert orvosok segítségére, tudására bátran támaszkodhat. Mi segíthetünk Önnek, hogy hétköznapjai kiegyensúlyozottabbak, felszabadultabbak, vidámabbak legyenek. Hiszen tudjuk, hogy legfontosabb kincsünk az egészségünk.

Térjen be hozzánk, hogy segíthessünk!

Elérhetőségeink, információk

  • Cím: 7632 Pécs, Keszüi út 76.
  • Gyógyközpont nyitvatartás: Hétfő, Szerda: 9 - 18.30, Kedd, Csütörtök, Péntek: 9 - 17
  • Fitness Stúdió nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8 - 20 (Bejelentkezés szükséges)
  • Gyógyközpont: +36-72-526-526
  • E-mail: info@borostyan.eu

FIGYELEM! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Az oldalon feltüntetett áraink Forintban(HUF) értendőek és az ÁFÁ-t(27%) tartalmazzák! Az árváltoztatás jogát fenntartjuk!

fb