SZTÓMATERÁPIA

Hasznos tudnivalók a sztómáról

A sztóma görög szó, jelentése: testbe vezető és testből kivezető nyílás.

Évente több ezer emberen végeznek sztómaképző műtétet. Bizonyos esetekben a sebészeti beavatkozás életmentő eljárást jelent. Más esetekben a bél megbetegedése, baleset vagy korrigálandó veleszületett rendellenesség teszi szükségessé a műtétet. A sebészi eljárások javulásának köszönhetően számos sztóma csak ideiglenes és nem állandó.

A sztóma fajtái:

Kolosztóma

A kolosztóma a vastagbél sebészeti úton kialakított nyílása. A belet a hasfalon keresztül kivezetik, és a bőrhöz varrják. Kolosztóma a vastagbél szinte valamennyi részéből kialakítható, bár a leggyakoribb kolosztóma helyek a sigmabél és a vastagbél harántirányban haladó része. Maga a sztóma elhelyezkedése a műtéti beavatkozás okától függ. A kolosztóma eltéríti a székletürítés irányát. A sztómában nincsenek idegvégződések, így nem érzékeny.

Ileosztóma

Az ileosztóma a vékonybél, az ileum sebészeti úton kialakított nyílása. A sebész a legtöbb esetben a vékonybél utolsó szakaszát használja a sztóma kialakításához. Az ileumot átvezetik a hasfalon, kifordítják, hogy szájat alkosson, és hozzávarrják a bőrhöz. Az ileosztóma eltéríti a székletürítés irányát. A széklet gyűjtéséhez üríthető zsákra, úgynevezett ileosztóma zsákra van szükség. A sztómában nincsenek idegvégződések, így nem érzékeny.

Urosztóma

Amikor a húgyhólyagot eltávolítják, a páciensnek új módon kell a vizeletet tárolnia és ürítenie. Ehhez számos módszer alkalmazható. Egy elterjedt módszer szerint a sebész az illető vékonybelének egy darabjából új csövet képez, melyen keresztül távozhat a vizelet. Az egyik végéhez csatlakozik a húgyvezeték, a másik vége pedig kivezetésre kerül a hasfalon képzett nyíláson keresztül.

Ez az új nyílás az urosztóma, mely a vizelet testből történő kiválasztását szolgálja. A sztómában nincsenek idegvégződések, így nem érzékeny. Egy speciális urosztóma felszerelés fogadja folyamatosan a vizeletet.

Sztómaviselőknek segítséget nyújtó termékeink:

Sztóma zsákok:

A NOVA zsákokról általában

Szűrő: A Nova kettős szűrője 100%-ban orvosi szénből készült, és 71 liter gáz megkötésére képes. A külső fóliaborítás megakadályozza, hogy a szűrőn keresztül váladék ürüljön, és védi a szűrőt a külső nedvességtől. Többrétegű film védi a szűrőt.
Külső borítás: Puha, nem szőtt, vízlepergető borítás.
Zsák anyaga: A dombornyomású belső felületnek köszönhetően apró légtasakok keletkeznek, amik csökkentik a a zsák statikus feltöltődését és a fólia összetapadását, valamint a zajt.

Egyrészes zsákok esetén a tapadófelület: a sztóma felé elvékonyodik. Összetevői: CMC, polyisobutilén, pektin, zselatin és pamutszálak.

A NOVALIFE zsákokról általában

Szűrő: megnövelt teljesítményű, 100%-os orvosi szénből készült, kettős kamra kialakítással. A szűrő külső és belső oldalát is GORE-TEX orvosi membrán borítja, ami megakadályozza a szűrő eltömődését, mivel csak a gázok juthatnak át rajta. Hatékonyan megköti a kellemetlen szagokat. Gyorsan átengedi a gázokat, ezzel csökkenti a ballonosodás lehetőségét.
Külső borítás: nem szőtt, puha, vízlepergető réteggel impregnált anyag.

Egyrészes zsákok esetén a tapadófelület: a sztóma felé elvékonyodik. Összetevői: CMC, polyisobutilén, pektin, zselatin és pamutszálak.

Urosztóma zsákokról általában

Külső borítás: nem szőtt, puha, vízlepergető anyag. A zsák többrétegű filmmel van ellátva.
Egyéb:Az urosztóma zsákok torlószeleppel vannak ellátva, ami megakadályozza a vizelet visszafolyását, és így minimálisra csökkenti a fertőzés kockázatát. A kimeneti szelep biztonságos és könnyen kezelhető.

Egyrészes zsákok esetén a tapadófelület: X3, EMA. Összetevői: CMC, polyisobutilén, pektin, zselatin és pamutszálak.

Alaplapok

A Nova X3 alaplap

Az alaplap két gyűrűméretben elérhető, vastagsága 3 mm. Az alaplap a szélek felé elvékonyodó, a sztómánál 3mm, a széleknél 1 mm. Nem allergén, bőrbarát 5,2 PH értékű.

A NovaLife 2 alaplap

Ovális alakú tapadófelület, a felső szélre helyezett kezdőnyílással.

Kigészítők:

Az életminőség javításánál az egyéni különbségek szükségessé tehetik speciális ápolási termékek használatát. Ide sorolhatók azok termékek, melyek a mindennapi használat során biztosítják a bőr védelmét, a kényelmet és a diszkréciót.

Dansac Skin Lotion

A sztóma körüli bőr alapos megtisztítása

Általában a sztóma körüli bőr tisztítására langyos tiszta víz ajánlott. Nem mindig van azonban lehetőség arra, hogy tiszta vízhez jussunk - és időnként egy kicsit többet is szeretnénk tenni bőrünkért. A Dansac Skin Lotion kíméletes tisztító folyadék, ideális a sztóma környékének megtisztítására.

Dansac Skin Creme

Kerüljük el a bőr kiszáradását és irritációját

A sztómaeszközök viselete esetenként megváltoztatja a bőr természetes állapototát. Még a legfejlettebb, bőrbarát alaplapok és tapadófelületek mellett is természetes, hogy a bőr időnként kiszárad. A zsák felvétele előtt a Dansac Skin Creme alkalmazásával a bőrön megelőzhető az esetleges bőr irritáció és szárazság.
A krém AloeVerát, illetve A, D és E vitaminokat tartalmaz, csillapítja és hidratálja a bőrt.

Mivel a Dansac Skin Creme nem zsíros, nem befolyásolja az alaplap vagy a tapadófelület tapadását a bőrhöz. Színtelen és szagtalan.
A krém gyorsan felszívódik, és lágy, finom érzést kölcsönöz a bőrnek, felkészíti az új sztóma eszköz felvételére.

Dansac GX-tra gyűrűk

A szivárgással szemben biztonságot ad, a GX-tra gyűrűk meghosszabbítják a zsák viselési idejét is.

A GX-tra gyűrű ideális a bőr szintjében lévő és besüllyedt sztómák esetén, hogy a bőr tapadófelület alatti területet rendbehozza és védelmet nyújtson a maró hatású vizelet ellen.
GX-tra gyűrűk hipoallergén GX hydrokolloidból készültek pamutrostokkal. A pamutrostok megnövelik a hordhatóság időtartamát a nedvesség megőrzése és a hydrokolloid feloldódásának lassítása által. A gyűrűk alkoholt nem tartalmaznak, így ideálisak az érzékeny bőr megóvására és segítik a biztonságos gyógyulási környezetet.

Dansac Irrigáló készlet

A Dansac irrigáló termékeit olyan kolosztómaviselőknek alakították ki, akik irrigálással ürítik beleiket.

A Dansac teljes készletet ajánl, melyben minden irrigáláshoz szükséges eszköz megtalálható.

Dansac Nodor S

Meggátolja a kellemetlen szagokat

Még a világon a legjobb zsák és a legjobb szűrő sem képes arra, hogy meggátolja a kellemetlen szagok kiáramlását a zsákok ürítésekor vagy cseréjekor. Ha a Nodor S-ből néhány cseppet a zsákba juttatunk, a székletből származó szag semlegesíthető, íly módon minimalizálható a kellemetlen szagok kockázata a zsák cseréjekor.

Információs és oktató anyagok a következő témakörökben:

Szolgáltatásaink sztómaviselők számára:

A Borostyán Gyógyközpont nagy szeretettel várja Önt. Kérdésével forduljon hozzánk.

A kockázatokról olvassa el a tájékoztatót, használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

Rólunk

Mai rohanó világunkban egyre inkább vágyunk egy olyan helyre, ahol a hétköznapok problémái és negatív hatásai nem érhetnek el minket. Egy helyre, ahol figyelnek ránk, ahol minden tekintetben fontosak vagyunk!

A Borostyán Gyógyközpont céljául tűzte ki, hogy az Ön igényeit maximálisan kielégítse, legyen akár a gyógyközpontba betérő vásárló, vagy a magánrendelések egyikére érkező páciens. Szakértő kollégáink és a szakmailag is elismert orvosok segítségére, tudására bátran támaszkodhat. Mi segíthetünk Önnek, hogy hétköznapjai kiegyensúlyozottabbak, felszabadultabbak, vidámabbak legyenek. Hiszen tudjuk, hogy legfontosabb kincsünk az egészségünk.

Térjen be hozzánk, hogy segíthessünk!

Elérhetőségeink, információk

  • Cím: 7632 Pécs, Keszüi út 76.
  • Gyógyközpont tartás: Hétfő, Szerda: 9 - 18.30, Kedd, Csütörtök, Péntek: 9 - 17
  • Manó cipö nyitvatartás: Hétfő, Szerda: 9 - 18.30, Kedd, Csütörtök, Péntek: 9 - 17, Szombat: 9.30 - 11.30
  • Fitness Stúdió nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8 - 20 (Bejelentkezés szükséges)
  • Gyógyközpont: +36-72-526-526
  • E-mail: info@borostyan.eu

FIGYELEM! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Az oldalon feltüntetett áraink Forintban(HUF) értendőek és az ÁFÁ-t(27%) tartalmazzák! Az árváltoztatás jogát fenntartjuk!

fb