VÉRNYOMÁSMÉRŐK

Hasznos információk a vérnyomásméréssel kapcsolatban:

Mi a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Ezért hívják a hipertóniát "néma gyilkosnak", mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni. Az esetek 90%-ban a magas vérnyomás kiváltó okát nem tudjuk meghatározni. Az esetek kis részében tisztázható az eredete, és a háttérben lévő betegség rendezésével a hipertónia is sokszor megszűnik.

A szív úgy működik, mint egy pumpa, ami a vért keringeti a testen át. A vérnyomás az a nyomás, amit a szív és az artériák fejtenek ki, hogy a vért továbbítsák a testben. A magas vérnyomás (hipertónia) az, az állapot, melyben az ütőerek (artériák) falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket. A vérkeringés egy zárt rendszer, és ha az erek nem tágulnak ki kellően, hogy átengedjék a vért a test egyes részeibe, akkor a szívnek erősebben kell pumpálnia, hogy a vért mozgassa, és a vérnyomás emelkedik. A megnövekedett vérnyomás terheli a szívet, az erek falának károsodásához vezet és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), szívelégtelenség, perifériás érbetegség (érszűkület) , vagy veseelégtelenség.
A vérnyomást két mérőszámmal jellemezzük. Az első értéket nevezzük szisztolés értéknek, mely az erekben uralkodó nyomást mutatja a szív összehúzódásakor (ez az első érték mindig a magasabb), a második értéket pedig akkor olvassuk le, amikor a szív kamrái elernyednek, ez a diastolés érték.
A vérnyomás mért értékei eltérést mutathatnak a különböző napszakokban, illetve a körülmények változásával, mint például megterheléskor, fizikai munkavégzés esetén a vérnyomás jelentősen emelkedhet. Hasonlóan emelkedik a vérnyomás stresszhelyzetben, izgalom hatására.

Miért fontos a rendszeres vérnyomásmérés?

Mivel az emelkedett vérnyomás nem érezhető, nincsenek tünetei, a magas vérnyomás gyakran hosszú időn keresztül néma gyilkosként észrevétlenül rombolja a szervezetet.
Mindazonáltal a kezeletlen magas vérnyomás gyakran lehet az oka számos súlyos betegségnek, amelyeket csak akkor észlelünk már, amikor az károkat okozott a szervezetben.
Ez a veszély csak akkor ismerhető fel időben, ha rendszeresen ellenőrizzük vérnyomásunkat. Az otthoni vérnyomásmérés a normál körülmények között mért értéket mutatja ellentétben az orvosi szobában mért vérnyomás értékkel.

Hogyan mérjünk vérnyomást?

Ülő helyzetben, nyugalomban, több perces pihenés után. Először mérjük meg mindkét felkaron. A két oldalon mért érték legtöbb esetben minimális eltérést mutat. Össze kell hasonlítani a két felkaron mért értékeket, és mindig azon a felkaron kell a vérnyomást mérni, ahol magasabb értéket mér a készülék.
Megfelelő méretű mandzsettával.
A mandzsetta a szív magasságában legyen.

Érdemes a vérnyomást mindig a nap ugyanazon időszakában mérni.

A mindennapi biológiai ritmus az emberi szervezet számos funkcióját befolyásolja, ami jellemzően ingadozásokat mutat, amikor a környezeti feltételek változatlanok.

  A vérnyomás általában emelkedik a reggeli órákban, kevéssel felkelés után, csökken a délutáni órákban, majd ismét emelkedik a kora esti időszakban. A vérnyomás éjszaka a legalacsonyabb. Ahhoz hogy a különböző mért értékeket össze tudjuk egymással hasonlítani, mindig ugyanabban az időszakban kell mérni a vérnyomást. A reggel mért vérnyomás érték nem hasonlítható össze az éjszaka mért értékkel.

Érdemes a mért értékeimet a vérnyomásnaplóban rögzíteni.

A legpontosabb érték megállapításához érdemes egymás után kétszer, akár háromszor is megmérni a vérnyomást és a kapott adatokat naplóban rögzíteni dátummal és pontos időponttal feltűntetve. A mérések rögzítése saját magunk számára is támpontot ad, az orvos részére pedig kiemelkedő segítség.

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit!
Töltse le vérnyomásnapló táblázatunkat, ami segít ebben!

Milyen értékhatártól kezdődően beszélünk magas vérnyomásról?

A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) meghatározása által magas vérnyomásról beszélhetünk azokban az esetekben, amikor a kapott érték 140/90 vagy afölötti érték.
Optimális érték: 120/80
Normális érték: 130/85
A magas vérnyomást szaknyelven hipertóniának nevezzük, melynek három alcsoportját különböztetjük meg.
I. fokú hipertónia: 140-159/ 90-99
II. fokú hipertónia: 160-179/ 100-109
III. fokú hipertónia: 180- / 110-

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Minden esetben, ha a vérnyomásmérés által kapott érték eléri, vagy magasabb a normál értéknél, forduljon szakemberhez! Az orvos állítja fel a diagnózist és rendeli el a szükséges tennivalókat, további vizsgálatokat, gyógyszer szedését (típusát és adagját), szükséges konzultációkat és annak időpontjait. Az otthoni rendszeres vérnyomás mérés nagy segítségére lehet az orvosnak a gyógyszeres kezelés meghatározásában, azonban önálló, az orvos belegyezése nélküli változtatásokat nem szabad tenni.

Milyen vérnyomásmérőt érdemes használni?

Otthoni vérnyomásmérésre a legelőnyösebb a félautomata/automata típus, mert egyszerű a használata. Szükséges, hogy időnként hitelesítve legyen a mérőkészülék.

Vérnyomásmérők fajtái:

Csuklós vérnyomásmérő

Ezt a típust főként sportolóknak ajánljuk és 50 év alatti személyeknek. Ezeknél a típusoknál lényeges, hogy a csuklónkat szívmagasságban tartsuk

Felkaros vérnyomásmérő

A felkaros vérnyomásmérők nagy előnye, hogy eleve szívmagasságban van a mandzsetta. Ügyeljünk arra is, hogy a vérnyomásmérő készülék is közel ebben a magasságban legyen az asztalunkon.

Félautomata, felkaros

Ezek a vérnyomásmérők már digitális kijelzővel, automatikus érzékelőkkel működnek, viszont nem tartalmaznak kompresszort, vagyis a saját kezünkkel kell felpumpálnunk a mandzsettát. A felpumpálás ideje ne legyen több 3-5 másodpercnél.

Automata, felkaros vérnyomásmérő

A mandzsetta felpumpálását egy beépített kompresszor automatikusan végzi. A legtöbb készülék automatikusan érzékeli, meddig kell felfújnia a mandzsettát. Van ahol, nekünk kell beállítani ezt az értéket a készüléken.

Dual, automata felkaros vérnyomásmérő

Ez a típus két vérnyomásmérő módszert egyszerre alkalmaz, a levegő lüktetését és nyomását érzékelő szenzorral és a szív, ereken közvetített hangját, amit egy mikrofon segítségével érzékel a készülék.

Az általunk forgalmazott, kiváló minőségű vérnyomásmérők:

OMRON M3 - Automata felkaros vérnyomásmérő

Az Intellisense™ technológia biztosítja hogy a mandzsetta felfújás automatikusan ellenőrzött legyen. A készülék nem pumpálja túl a mandzsettát, így a mérés nem jár fájdalommal. Érzékeli a szabálytalan szívritmust illetve automatikusan meghatározza, hogy a mérési eredmény értelmezhető-e vagy meg kell ismételni a mérést. Kizárólag a pontos mérési eredmények jelennek meg a kijelzőn. A készülék egy mandzsetta helyes felhelyezését kijelző ikonnal rendelkezik, amely a tökéletes mérés érdekében jelzi a felhasználónak, hogy a mandzsetta megfelelően lett-e felhelyezve. Azoknak a felhasználóknak, akik ellenőrizni szeretnék, hogy a vérnyomásuk az ideális vérnyomásérték, azaz 135/85 mmHg alatt van-e, a készülék rendelkezik egy vérnyomásérték kijelző grafikonnal is.

Garancia: 3 év
OMRON MEGÚJULT M2 - Automata felkaros vérnyomásmérő

* A megújult tulajdonságok pirossal jelölve!

Garancia: 3 év, 2 évenkénti bevizsgálás esetén 10 évOMRON MEGÚJULT M3 - Automata felkaros vérnyomásmérő

* A megújult tulajdonságok pirossal jelölve!

Garancia: 3 évOMRON MEGÚJULT M3W - Automata felkaros vérnyomásmérő

* A megújult tulajdonságok pirossal jelölve!

Garancia: 3 évOMRON RS3 - vérnyomásmérő


Műszaki adatok:

Kijelző: digitális LCD kijelző
Vérnyomásérték határok: Nyomás: 0 - 299 Hgmm, Pulzus: 40 -180/perc
Pontosság: Nyomás: +3 Hgmm, Pulzus: + 5%
Mérési módszer: Oszcillometrikus módszer
Energiaforrás: 2 db 1.5V AAA alkáli elem (LR03)
Elem élettartam: új elemek esetén kb. 300 mérés
Üzemi hőmérséklet: 10 oC - 40 oC
Tárolási hőmérséklet: -20 oC - +60 oC
Üzemi páratartalom: 30 - 85% RH
Tárolási páratartalom: 10 - 95% RH
Súly: kb. 101g elemek nélkül
Méret: kb. 78 x 60x 21 mm (csukló mandzsetta nélkül)
Tartozékok: használati utasítás, 2 db LR03 ceruzaelem

Garancia: 3 év


A Borostyán Gyógyközpont nagy szeretettel várja Önt. Kérdésével forduljon hozzánk.

Nálunk lehetősége nyílik:


A kockázatokról olvassa el a tájékoztatót, használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

Rólunk

Mai rohanó világunkban egyre inkább vágyunk egy olyan helyre, ahol a hétköznapok problémái és negatív hatásai nem érhetnek el minket. Egy helyre, ahol figyelnek ránk, ahol minden tekintetben fontosak vagyunk!

A Borostyán Gyógyközpont céljául tűzte ki, hogy az Ön igényeit maximálisan kielégítse, legyen akár a gyógyközpontba betérő vásárló, vagy a magánrendelések egyikére érkező páciens. Szakértő kollégáink és a szakmailag is elismert orvosok segítségére, tudására bátran támaszkodhat. Mi segíthetünk Önnek, hogy hétköznapjai kiegyensúlyozottabbak, felszabadultabbak, vidámabbak legyenek. Hiszen tudjuk, hogy legfontosabb kincsünk az egészségünk.

Térjen be hozzánk, hogy segíthessünk!

Elérhetőségeink, információk

  • Cím: 7632 Pécs, Keszüi út 76.
  • Gyógyközpont tartás: Hétfő, Szerda: 9 - 18.30, Kedd, Csütörtök, Péntek: 9 - 17
  • Manó cipö nyitvatartás: Hétfő, Szerda: 9 - 18.30, Kedd, Csütörtök, Péntek: 9 - 17, Szombat: 9.30 - 11.30
  • Fitness Stúdió nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8 - 20 (Bejelentkezés szükséges)
  • Gyógyközpont: +36-72-526-526
  • E-mail: info@borostyan.eu

FIGYELEM! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Az oldalon feltüntetett áraink Forintban(HUF) értendőek és az ÁFÁ-t(27%) tartalmazzák! Az árváltoztatás jogát fenntartjuk!

fb